Скільки коштують послуги сурогатної матері в Україні?

21 Квітня 2022

Сурогатне материнство також називають репродуктивною технологією. Це спосіб, за допомогою якого пара, яка не має дітей за медичними показниками, може зазнати щастя батьківства.

У процесі ЕКЗ отримують ембріон. Його поміщають у матку майбутньої сурогатної матері. Вона не пов’язана генетично із цим ембріоном. Яйцеклітини беруть у жінки, яка не може самостійно завагітніти та виносити плід. Їх запліднюють штучно за допомогою сперми чоловіка чи донора. Це роблять у спеціалізованому центрі.

Програма сурогатного материнства дозволена законом. Вона показана жінкам, у яких відсутня матка від народження, її видалили у процесі операції. Також є категорія жінок, які просто не можуть виносити плід через тяжкі серцеві порушення або які з незрозумілих причин не можуть завагітніти за допомогою ЕКЗ.

Сьогодні багато організацій пропонують клієнтам послугу сурогатного материнства з повним її супроводом від процесу вибору здорової жінки, яка погоджується виносити дитину, до підписання всіх юридичних паперів та виплати винагороди. Приватні та державні клініки надають такі послуги в пакетах або можлива окрема індивідуальна калькуляція для кожного клієнта.

Кожна медична організація диктує свою цінову політику. Вся процедура не дешева і коштує кілька десятків тисяч доларів. Як правило, для того, щоб точно дізнатися, скільки доведеться заплатити, майбутнім батькам потрібно заповнити анкету-заявку на послуги та точно описати всі обставини, які призвели до потреби в сурогатному материнстві.

Клініки пропонують послуги для подружжя, які є громадянами України. Зазвичай ціна пакету стартує від 30 тисяч доларів.

Вартість послуг входить відбір відповідної жінки, яка може ставати сурмамою та виносить плід. За законом претендентка не повинна бути старшою за 35 років і вже бути матір’ю. Сурогатна мама має бути абсолютно здорова не лише фізіологічно, а й психологічно. У неї не повинно бути генетичних захворювань та раніше перенесених складних інфекційних хвороб, таких як гепатит.

Також у суму входить ЕКО + ICSI. Процедура проводиться один раз. Якщо вона не вдалася, то за наступну спробу доведеться доплатити. Маніпуляції зазвичай роблять у клініці репродуктивної медицини.

Сурогатній мамі надають усі необхідні медичні послуги. Їх оплачують замовники. Це повний супровід вагітності з усіма необхідними дослідженнями та процедурами. Вагітною роблять УЗД, аналізи тощо.

Також у суму вкладаються послуги юриста. Він надає договір, який укладають замовник, сурогатна мати та клініка.

Програму займаються медичні фахівці. Сама сурогатна мати отримує компенсацію у сумі від 14 тисяч доларів. Крім того, вона може розраховувати на щомісячний пансіон. Це не менше 350 доларів щомісяця, плюс витрати на одяг, медикаменти, вітаміни.

Також у суму входить і плата за супровід пологів. Породілля виробить дитину і перебуватиме у комфортній палаті з усіма необхідними умовами.

Якщо клієнти хочуть вибрати сурогатну маму з досвідом та помістити її у приватну клініку для пологів, вони мають доплатити близько 5 тисяч доларів. Додаткових грошей коштує і конфіденційність послуги. Клієнт може доручити юристу представляти його, залишитися інкогніто і просто отримати дитину після пологів, що вдало відбулися.

Послуги досвідченої сурогатної мами коштують 18 тисяч доларів.

Також деякі клініки надають пакети послуг, які гарантують настання вагітності. Вони входять 3 спроби ЕКЗ. Крім того, фахівці проводять попередній аналіз даних усіх учасників процесу (носійки яйцеклітини, донора сперми (чоловіка) та майбутньої сурогатної матері).

Також є випадки, коли подружня пара не має можливості надати свій біологічний матеріал або він не може бути використаний (чоловіча безплідність, відсутність придатних до запліднення яйцеклітин у жінки). Тоді додаткові витрати чекають на оплату донорства ооцитів чи матеріалу з банку сперми. Донори ооцитів бувають трьох категорій: А, В та С. Вартість матеріалу різних категорій варіюється.

Нерідко у клієнтів є переваги до зовнішності донора сперми. Матеріал привабливих донорів коштує дорожче.

Відтак повний пакет послуг за програмою «Сурогатне материнство» в середньому має ціну від 30 до 50 тисяч доларів.

Сурогатні мами, чекаємо на Ваші анкети та дзвінки з будь-якого куточка України.